higiena w gastronomii

Jak zadbać o bezpieczeństwo i higienę w gastronomii?

Prawidłowa higiena w gastronomii to podstawa. Jednak obecny stan epidemii koronawirusa stwarza jeszcze większą potrzebę dbałości o bezpieczeństwo w gastronomii. W związku z tym, że oparta jest ona teraz na dowozach, możemy przede wszystkim skupić się na higienie w obszarze przygotowania dań na wynos lub dowóz. Z pewnością są dobre praktyki produkcyjne to oczywista kwestia, należy jednak zwracać szczególną uwagę na pracowników, którzy w tym procesie uczestniczą.

Higiena w gastronomii. Dobre praktyki

Wiele lokali gastronomicznych ma określone procedury i zasady dotyczące bezpieczeństwa i higieny. Niestety często są one pomijane lub stosowane niewłaściwie. Dlatego też warto przypominać i ciągle weryfikować stosowanie zasad dotyczących np. higieny osobistej, zasad mycia i dezynfekcji rąk oraz utrzymania czystości w pomieszczeniach. Należy posługiwać się instrukcjami i materiałami obrazkowymi, które ułatwiają zrozumienie i przyspieszają przekaz, omawiać z pracownikami i korygować zauważone złe zachowania. Ważne jest również aktualizowanie procedur i praktyk higienicznych stosowanych w zakładzie, np. w odniesieniu do aktualnej sytuacji epidemicznej. Zastanów się też, czy nie warto wprowadzić dodatkowych zasad w celu zwiększenia bezpieczeństwa – tak pracowników jak i gości.

Higiena pomieszczeń w lokalu gastronomicznym

Nieodzownym elementem jest sprawdzenie procedur mycia i dezynfekcji w kuchni i w pomieszczeniach zaplecza kuchennego – magazynach, chłodniach itd., sprawdzenie ich znajomości przez pracowników, sprawdzenie wiedzy i omówienie ewentualnych braków. To też moment, kiedy możemy zweryfikować stosowane procedury, sprawdzić stan odzieży ochronnej i posiadanych środków ochrony osobistej, np. rękawic jednorazowych, fartuchów, zapasek. Niezbędnym obecnie elementem jest wprowadzenie i stosowanie przez pracowników maseczek, które oprócz tego, że chronią pracowników, którzy przebywają w miejscu pracy to także chronią przygotowane dania, przed możliwością transmisji wirusa. Następną rzeczą w obszarze higieny w gastronomii jest przegląd posiadanych urządzeń w tym systemów dozujących i stosowanych do sprzątania preparatów chemicznych, posiadanego wyposażenia. Część z nich jest elementem w procesie przygotowania posiłków.  Warto także wprowadzić częstsze mycia poszczególnych powierzchni i urządzeń, które znajdują się w kuchni. Może to zmniejszyć prawdopodobieństwo zarażeń, a na pewno zwiększy poziom higieny i bezpieczeństwa przygotowanej żywności.

Higiena w gastronomii

Lokal gastronomiczny to sale bankietowe, sale konferencyjne, toalety. Nie można zapominać o tym, żeby te pomieszczenia także sprzątać z większą uwagą niż dotychczas. Zakładając, że niedługo pojawi się możliwość obsługi gości w lokalach, trzeba pamiętać, że będzie to duże wyzwanie – zapewnienie bezpieczeństwa klientom. Tu także powinny nastąpić spore zmiany. Sprzątanie powinno odbywać się częściej, powinno się oprócz mycia także dezynfekować powierzchnię, przede wszystkim klamki, stoły i bary, krzesła. Warto przy wejściu zamontować dozownik do dezynfekcji rąk przeznaczony dla klientów. Być może będzie, przynajmniej w początkowym okresie, wymagane stosowanie maseczek i rękawic także przez obsługę kelnerską.

Na pewno czekają nas zmiany, na które warto się przygotować. Nie będzie to proste i tanie, jednak zdrowie nasze, zdrowie pracowników oraz zdrowie gości nie ma ceny. Zacznij od samodzielnego sprawdzenia stanu czystości w Twojej firmie. pomoże Ci w tym nasz audyt czystości.

1 comment on “Jak zadbać o bezpieczeństwo i higienę w gastronomii?

  1. Pingback: Suszarki do rąk i koronawirus. Bezpieczeństwo gości - Czysta Strefa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *