bezpieczeństwo w gastronomii

Bezpieczeństwo w gastronomii i koronawirus

Restauracje, kawiarnie, bary czy puby – każde z tych miejsc dotkliwie odczuło efekty pandemii i lockdownu. Niestety niektóre lokale nie otworzyły się. Inne stawiają czoła różnym problemom – od niewielkiej liczby gości, po dodatkowe wydatki na środki higieniczne czy ochrony osobistej. Jak zatem przyciągnąć klientów? Bezsprzecznie bezpieczeństwo w gastronomii w trakcie pandemii to podstawa. Przeczytaj, jak zadbać o nie kompleksowo.

Wytyczne GIS dla gastronomii

Główny Inspektorat Sanitarny przygotował wytyczne dla gastronomii, z którymi powinien zapoznać się każdy, kto prowadzi tego rodzaju biznes. Dokument GIS jest dość obszerny, dlatego przygotowaliśmy skrót najważniejszych zaleceń, które pomogą Ci prowadzić lokal bezpiecznie.

Dezynfekcja

Bez wątpienia dezynfekcja to obecnie jeden z najważniejszych aspektów działalności restauracji czy kawiarni. Jako osoba prowadząca lokal gastronomiczny masz obowiązek zapewnić środki do dezynfekcji rąk swoim pracownikom i gościom. Kelnerzy i kasjerzy powinni dezynfekować dłonie każdorazowo po wykonaniu usługi. Dodatkowo zadbaj o wyposażenie lokalu w dozowniki z dezynfekcją, które powinny znajdować się na sali jadalnej/przy kasie, a także przy wyjściu z toalet.

Oprócz środków do dezynfekcji rąk, równie ważne są preparaty do odkażania powierzchni. Stoliki powinny być dezynfekowane po każdej wizycie gościa. Pamiętaj też, aby oznaczyć stolik komunikatem „zdezynfekowano”. W tym miejscu warto także zwrócić uwagę, że od momentu wybuchu pandemii na rynku obserwowaliśmy wysyp fałszywych środków do dezynfekcji. Bezpieczeństwo w gastronomii to podstawa, dlatego unikaj tego rodzaju produktów. Tutaj możesz sprawdzić, jak je rozpoznać.

bezpieczeństwo w gastronomii

Dystans

Kolejny, równie istotny aspekt poruszany przez GIS to odpowiednia odległość między stolikami. Powinny one być ustawione min. 2 metry od siebie, chyba że zdecydujesz się na przegrody. Wtedy dystans może wynosić metr. Co istotne, od 3 czerwca nie musisz już kontrolować liczby gości w lokalu, a przy jednym stoliku mogą spędzać czas nie tylko członkowie rodziny, lecz również znajomi.

Bezpieczeństwo w gastronomii: inne ważne kwestie

Poza wyżej opisanymi zaleceniami, warto mieć na uwadze kilka innych kwestii. Należy do nich m.in. zalecenie wyłączenia z użycia suszarek do rąk w toaletach. Sugeruje się, aby zastąpić je dozownikami na ręczniki papierowe, które ograniczają ryzyko krzyżowego przenoszenia zarazków. Jeżeli zastanawiasz się, czy warto podjąć takie kroki, przeczytaj artykuł, w którym opisujemy, dlaczego ręczniki papierowe będą najlepszym rozwiązaniem, szczególnie w czasie pandemii.

Od 3 czerwca możesz oddać do dyspozycji gości przestrzenie samoobsługowe. Pamiętaj jednak, aby wyznaczyć wśród personelu osobę odpowiedzialną za ich obsługę. Natomiast wciąż obowiązuje zakaz udostępniania dodatków w postaci dyspenserów do serwetek, opakowań z cukrem czy ketchupem, a także sztućców jednorazowych oraz solniczek i pieprzniczek. Wszystkie te ogólnodostępne produkty zwiększają ryzyko przenoszenia wirusa. Nadal możesz wydawać je bezpośrednio z zamówieniem lub na życzenie gościa.

Czy to już wszystko?

Czystość i higiena lokali gastronomicznych to bardzo złożony temat, szczególnie w obecnym czasie. Twoje starania w tym zakresie z pewnością zostaną dostrzeżone przez gości i z chęcią wrócą do miejsca, w którym poczują się bezpiecznie.

Wykonaj samodzielnie audyt czystości i sprawdź, czy w Twoim lokalu są jeszcze obszary, które można udoskonalić. Twoi goście to docenią!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *